Å starte et band

GitaristGår du med ideen om å starte et band? Her får du noen tips om ting å tenke på. 

Mange går å drømmer om å starte et band og håper at de har hvertfall en liten rockestjerne i magen. Noen velger å ta det helt ut å faktisk ta en utdannelse innen musikk. Kanskje til og med musikklinjer på videregående. Det er glimrende ettersom man da faktisk får et nettverk rundt seg med folk som har samme interesse.

Halve jobben

Det å sette sammen selve bandet er halve jobben. Man har gjerne en viss tanke om hvilken sjanger og sound man er ute etter, da gjelder det å finne bandmedlemmer som har et forhold til den sjangeren, og som kan klare å være med å bygge opp den rette sound for bandet. Det lønner seg selvfølgelig også om bandmedlemmene har spilt i band før, eller har noe erfaring i det å spille med andre.

Det kan også være et pluss om de du prøver å ta inn i bandet har spilt inn noe tidligere, enten en demo, single eller album. Da er de kjent med prosessen som ligger bak det ferdige produktet som etter hvert skal ut å treffe markedet.

Prosessen

Så begynner øvelsene. Her blir man kjent med hverandre som både musikere og bandmedlemmer. Man ser hvilke musikalske styrker de forskjellige har, og er man smart, utnytter man alt til det fulle slik at man får en bra sound. Se bare på store band som har lykkes, og alt arbeidet de har lagt inn i forberedelsene og deres suksess har vært avhengig av at de har hatt et godt konsept i utgangspunktet. Først når man har et godt konsept, har man sjanse til å få platekontrakt.

Giftemål

Så kommer samarbeidet mellom bandet og et eventuelt plateselskap. Det blir som et ekteskap der begge parter må gi og ta. Plateselskapet vil finslipe bandets sound og gjøre det enda mer salgbart, og det er viktig som bandmedlem at man vet hvor man står i henhold til sin egen integritet. Hva skal man kjempe for og hva aksepterer man?